Yi yi ren – Slzovka obecná

0
2798

Yi yi ren, čti [ji-ji-řen], s českým názvem slzovka obecná (farm. Semen coicis), známá také jako jojobovy slzy patří mezi skupinu čínských léčiv, které odvádějí vodu a odstraňují vlhkost – Li Shui Shen Shi Yao [li-šui-šen-ši-jao].

20150312171442Yi yi ren, čti [ji-ji-řen], s českým názvem slzovka obecná (farm. Semen coicis), známá také jako jojobovy slzy patří mezi skupinu čínských léčiv, které odvádějí vodu a odstraňují vlhkost – Li Shui Shen Shi Yao [li-šui-šen-ši-jao]. Jedná se o semínka půlkulatého tvaru, rozdělená nažloutlou rýhou.

Používá se forma Sheng [šeng] (neupravená) a Chao [čao] (pražená). Forma Sheng má povahu svěží, forma Chao je neutrální. Chuť mají obě stejnou, sladkou a fádní. Tropismus má Yiyiren k dráze sleziny, žaludku a plic.

Forma Chao se používá především pro zpevnění sleziny u příznaků její nedostatečnosti, jako je nechutenství, průjem a kašovitá stolice (projev vnitřní vlhkosti vyplývající ze slabé sleziny), dále při otocích a močových potížích projevujících se zakalenou močí. Forma Sheng má schopnost vypuzovat vnější vlhkost, což se využívá při stavech s bolestivými svaly a klouby s přítomností vlhkosti, větru a případně horka (např. revmatoidní artritis). Dále neupravená forma slzovky pročišťuje horko a vytahuje hnis u zánětlivých procesů na úrovni plic a střev a při léčbě akné.

Pro své mírné účinky je často považována spíše za prostředek dietetický, nicméně lze ji dobře uplatnit i v bylinné směsi. Používá se ve vysokých dávkách (až 30 gramů). Nedoporučuje se podávat v těhotenství pro své odvodňovací účinek.

 

4.5/5 - (2 votes)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here