Nezapomínejte na jáhly

0
2875

Jáhly byly oblíbenou obilovinou našich předků, neboť se jednalo o levnou a výživnou potravinu, která vařením hodně nabude a nasytí.

Jáhly byly oblíbenou obilovinou našich předků, neboť se jednalo o levnou a výživnou potravinu, která vařením hodně nabude a nasytí. Ještě nedávno, počátkem minulého století, byl jahelník svátečním pokrmem – nemohl chybět na štědrovečerní či svatební hostině. Z jáhel se vařilo i pivo a pálila kořalka. Pro téměř univerzální použití můžeme z jáhel vytvořit pokrmy nejrůznějších chutí.

Jáhly pro zdraví

Jáhly jsou lehce stravitelné a mají nejen příznivý obsah vlákniny, ale také minerálních látek a vitaminů, který je vyšší než v pšenici, kukuřici i rýži. Svým vysokým obsahem železa jsou vhodnou potravinou pro pacienty s chudokrevností. Vysokým podílem křemíku podporují zachování zdravých zubů, vlasů a nehtů. Příznivě působí na zrak, posilují žaludek, slinivku břišní, ledviny a doporučují se při cukrovce a kožních onemocněních. Těhotným ženám se doporučují jako prevence potratu. Jáhly jsou bezlepkové a tudíž ideální pro bezlepkovou dietu, vhodné jsou i pro lidi s oslabeným zažíváním a alergiky.

Super tipy do kuchyně

  • Kupujeme vždy jen čerstvé jáhly a dlouho je neskladujeme, neboť mohou žluknout. Uchováváme je nejlépe v chladné spíži nebo v chladničce.
  • Před přípravou jáhly promneme rukama a několikrát propláchneme. Já je vždy spařuji, dám je do cedníku a přeliji horkou vodou. Zbavíme je tak případné nahořklé chuti. Po spaření můžeme jáhly namočit na 1-2 hodiny do studené vody nebo mléka, aby nabobtnaly.
  • Pro zvýraznění chuti můžeme čisté a oschlé jáhly před vařením opražit na pánvi.
  • Nenamočené jáhly vaříme asi 15 minut, namočené 10 minut na mírném ohni a poté je ještě pod pokličkou necháme dojít. Všechna voda by měla být vyvařená a jáhly měkké.
  • Na jeden hrnek jáhel dáme dva a půl hrnky vody nebo mléka. Při vaření nebo dušení přidáme vždy špetku soli, i když jáhly připravujeme nasladko. Pokud chceme jáhly sypké (jako přílohu nebo na salát), nejprve vodu přivedeme k varu a pak vsypeme jáhly.
  • Chutnou přílohou k mnoha pokrmům jsou uvařené jáhly promíchané s opraženými slunečnicovými semínky a posekanou petrželkou.
  • Uvařenými jáhlami můžeme „nastavit“ vařené brambory nebo bramborovou kaši a promícháme s osmaženou cibulkou. Obdobným způsobem lze připravit i lepenici – uvařené brambory rozšťoucháme, vmícháme uvařené jáhly, pokrájené kysané zelí a osmaženou cibuli.
  • Klasický bramborák bude jemnější a výživnější, když ho nastavíme uvařenými jáhlami.
  • Z uvařených jáhel, do kterých dáme vejce, česnek, koření, bylinky, sůl a zahustíme moukou nebo strouhankou připravíme hmotu na burgry, které na pánvi opékáme po obou stranách dozlatova. Podáváme je v rozkrojené housce obložené zeleninou.

AUTOR:

Pomohl vám článek? Hodnoťte jej:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here