Nejčastější chyby při přípravě kávy. Neděláte je i vy?

0
1916

Myslíte si, že máte koupený kvalitní kávovar, kávová zrna melete bezprostředně před přípravou nápoje, pořizujete pouze dobrou a kvalitní kávu a přesto vám váš nápoj nechutná tak, jak byste si představovali? Možná, že děláte některou z rozšířených chyb! Poznejte s námi dnes ty nejčastější chyby při vaření zrnkové kávy, abyste mohli servírovat pouze kávu prvotřídní chuti!

Jedna z častých příčin, které kávě narušují její skvělou chuť, je nesprávná práce s mlýnkem na kávu. Naučte se mlýnek správně používat. Neméně podstatné je také doplnění informací ohledně postupu a náležitostí přípravy jednotlivých druhů kávových nápojů. French press vyžaduje hrubě namletá zrna, espresso naopak jemná. Nenechávejte také kávu dlouho stát v mlýnku, jelikož káva pohlcuje vlhkost a mohla by vám žluknout. Do mlýnku na kávu tedy vždy nasypte spíše méně než více zrnkové kávy. K otázce množství kávy se pojí také užitečné pravidlo – nenakupovat kávu chybně ve velkých baleních, které v domácnosti následně skladujeme nesprávně a dlouho otevřené. Taková zrnková káva se pak rychle kazí, vyprchává z ní žádoucí nezaměnitelné aroma a tím i její dokonalá chuť. S množstvím nakupované kávy přemýšlejte i nad značkou. Levnější zrnková káva ze supermarketu vám nikdy nedodá takový požitek jako kvalitní značková zrnková káva ze specializovaných pražíren.

Do velké míry ovlivňuje chuť i aroma výběr kávovaru. Váš kávovar udržujte vždy v čistotě, jelikož oleje v kávových zrnech dokáží žluknout a znečistit vám vnitřní stěny kávovaru. Myslete také na napěnovač mléka který by se měl čistit po každém použití. Doporučuje se kávovar čas od času odvápnit, jelikož jej voda zanáší a tím se může také měnit chuť kávy. Pokud máte doma profesionální pákový kávovar, vracejte vždy páky na své místo, aby neunikalo teplo a páky byly hezky nahřáté.

Zapamatujete-li si tyto jednoduché, ale užitečné zásady, pohostíte své návštěvy vždy chutnou kávou, kterou budete moci konkurovat i vaší nejbližší kavárně.

Pomohl vám článek? Hodnoťte jej:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here