Glycin. Všestranná aminokyselina pro naše tělo

0
1442

Aminokyseliny představují základní stavební prvky pro naše tělo. Díky dvacítce aminokyselin se v lidském organismu vytvářejí bílkoviny. Jednou z těchto aminokyselin je právě glycin, jehož služeb využijeme pro růst tkání a získávání hormonů nebo enzymů. Glycin však dokáže mnohem víc. Pojďme si představit tuto aminokyselinu a její vlastnosti.

S trochou nadsázky bychom mohli říct, že glycin je starý jak sám vesmír. Je totiž dokázané, že tuto látku najdeme i v mezihvězdném prostoru. Ve vesmíru nám ale moc nepomůže, proto se raději vrátíme na Zemi a podíváme se na to, jak pomáhá našemu organismu.

Nejprve si glycin ve stručnosti představíme

Jedná se o jednu z nejjednodušších aminokyselin obsahujících protein. Podíváme-li se na glycin pod mikroskopem, tak zjistíme, že se jedná o neesenciální aminokyselinu, kterou si naše tělo dokáže samo vyrobit či syntetizovat. To ale neznamená, že glycin nemůžeme získávat pro naše tělo z potravin. Bohatými zdroji glycinu jsou zelené potraviny, třeba mladý ječmen nebo chlorella pyrenoidosa. Dalším přirozeným zdrojem jsou rybysójové bobyšpenát nebo zelí.

Velkou výhodou glycinu je fakt, že reprezentuje aminokyselinu s širokospektrými příznivými účinky na naše tělo. Glycin bojuje proti volným radikálům v našem těle, dodává energii pro naše svaly, zlepšuje kvalitu našeho spánku, ochraňuje naše srdce, játra, svaly. Kromě toho přispívá k dobré funkci nervové soustavy a může pomoci pacientům s diabetem 2. typu.

Jak může glycin bojovat proti volným radikálům?

Glycin je jednou z několika málo aminokyselin, které dokáží vyrábět tzv. glutathion neboli nesmírně silný antioxidant. Sílu tohoto antioxidantu využijeme jednak pro podporu našeho imunitního systému, ale zmírňuje také například příznaky Parkinsonovy choroby, lupénky, diabetu, poruch autistického spektra nebo některých onemocnění dýchacích cest, třeba astmatu.

Když jsme si výše uvedli, že glycin je jednou ze tří aminokyselin, které dokáží vyrábět glutathion, je také jednou ze tří aminokyselin, zodpovědných za produkci kreatinu.

Co je to kreatin?

Kreatin je dusíkatou organickou kyselinou, kterou najdeme převážně ve svalových tkáních, čemuž ostatně odpovídá i jeho název, pocházející z řeckého slova „kreas“ tedy „masa“.

Kreatin pravděpodobně znáte jako potravinový doplněk užívaný zejména sportovci a milovníky fitness nebo kulturistiky. Kreatin totiž dokáže zvyšovat naší sílu, dodává energii našim svalům a zvětšuje je. Kromě pozitivních účinků na naše svalstvo je kreatin delší dobu zkoumán i kvůli pozitivním účinkům na naši nervovou soustavu, kosti nebo klouby.

Aminokyselina glycin je taktéž nedílnou součástí kolagenu neboli nejčetnějšího proteinu našeho těla. Tato bílkovina je součástí našich kostí, vazů, chrupavek, svalů, pokožky i krve. Funkcí kolagenu je tedy udržování vlastností výše zmíněných částí lidského těla tak, abychom se takříkajíc „nerozpadli“.

Od svého objevení v roce 1820 zůstává glycin středem zájmu odborné vědecké veřejnosti. Je to dáno především díky již zmíněným širokospektrým účinkům na naše tělo. Díky vědeckému výzkumu se mimo jiné například zjistilo, že glycin podávaný společně a antipsychotiky může mít pozitivní vliv na mentální onemocnění. Taktéž se zjistilo, že glycin snižuje naši tělesnou teplotu, zlepšuje vnímání nebo snižuje pocit ospalosti během dne.

Z uvedeného výčtu vlastností je zřejmé, že glycin je opravdu všestrannou aminokyselinou pro naše tělo. Přesto, že glycin nalezneme v nejrůznějších chemických doplňcích stravy, je jednodušší získat velké množství této aminokyseliny z přírody, nejlépe díky zeleným potravinám chlorelle pyrenoidose a mladému ječmeni.

Glycin ještě neřekl své poslední slovo. Byl by hřích, nepočítat s ním i v dalším období vašeho života.

Pomohl vám článek? Hodnoťte jej:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here