Jak se správně stravovat v 5. týdnu těhotenství?

0
537

Nacházíte se v 5. týdnu těhotenství? Gratulujeme a zároveň upozorňujeme, že se právě teď ve vašem těle vytvářejí základy pro zdravý vývoj plodu. A právě proto je již nyní vhodné začít žít o něco zdravěji než obvykle a zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu. Kromě toho, že je nezbytné upravit množství přijímaných cukrů a tuků, je důležité organismus nezatěžovat přejídáním – a už vůbec ne nebezpečnými dietami.

Jak vypadá zdravý jídelníček?

Zdravé stravování v 5. týdnu těhotenství by mělo vypadat následovně:

Zelenina

Zelenina by měla být součástí každého jídla, protože je zdrojem mnoha důležitých vitaminů a minerálů. V 5. týdnu těhotenství jsou vhodné brambory, papriky a okurky. V ideálním případě nakupujte zeleninu od místních pěstitelů a sledujte, jak vaše tělo reaguje na jednotlivé druhy. Vypozorujete-li po konzumaci některých druhů potíže s trávením, měli byste je z jídelníčku vyloučit.

Ovoce

Ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky či lesní plody, jsou (nejen) v 5. týdnu těhotenství také velmi prospěšné. A stejně jako v případě zeleniny platí, že největší kvalitu seženete u místních pěstitelů. Co se týče jahod, které se u těhotných žen těší velké oblibě, po konzumaci se může objevit vyrážka. Nejde však o alergickou reakci, ale o reakci na histamin. Vyhýbat se jim tedy nemusíte.

Maso

Maso je sice také součástí běžné stravy, ale musí být pečlivě tepelně zpracované, což vyloučí přítomnost nebezpečných toxinů. V případě jater a dalších vnitřností zpozorněte, protože obsahují nadměrné množství vitamínu A a toxiny. Uzeninám se pak vyhýbejte úplně, jsou nezdravé v době těhotenství i mimo něj.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky do jídelníčku zahrňte, ale pouze pasterizované produkty bez obsahu toxinů a škodlivých bakterií. Tzv. plísňové síry si odpírat nemusíte, ovšem spíše v menším množství.

Pikantní jídla

Pikantní jídla mohou vyvolat zažívací potíže, ale pokud problémy tohoto druhu nepociťujete, nemusíte se těchto pochoutek vzdávat.

Dbejte na pitný režim

Pitný režim je velmi důležitý pro každého člověka – a pro těhotné ženy ještě o něco více. Hlídejte si dostatečný příjem tekutin, které zajistí, že tělo a plod zůstanou dostatečně hydratované. Optimální míra je osm sklenic vody denně, ale v praxi samozřejmě záleží na tělesné konstituci a aktivitách. V rámci zdravého stravování se rozlučte se slazenými nápoji, anebo je alespoň omezte na minimum.

Co se týče alkoholu, ten by měl být při těhotenství vyloučen úplně, protože způsobuje poškození plodu a fetální alkoholový syndrom. Abstinovat je vhodné již před početím.

A co vaše oblíbené kafe, bez kterého si nedokážete představit ráno ani odpolední relax? Názory na kofein v těhotenství se různí a podle WHO je maximální bezpečná denní dávka 300 mg. To jsou zhruba tři šálky – ale pokud množství vypité kávy redukujete, uděláte pro sebe jen dobře.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here