Zabraňte přenosu infekcí díky rukavicím

0
578
Určitě jste si všimli, že začalo velmi mnoho lidí používat jednorázové rukavice. Možná k nim také patříte, možná se k nim chcete přidat. Není divu, díky správnému používání jednorázových rukavic předejte nechtěnému onemocnění.

Pro jaké rukavice se rozhodnout?

Na výběr máte z moha druhů, barev i velikostí jednorázových rukavic. Některé jsou tenké, jiné pevnější, některé jsou opatřeny pudrem, jiné ne. Každé mají trochu jiné přednosti, záleží na vás, jaké máte preference.

Mezi velmi oblíbené patří nitrilové rukavice. Jsou velmi univerzální a zároveň praktické, hodí se na rychlé úkony, kdy je za chvíli sundáte, i na několikahodinovou pomoc. Materiál, z něhož jsou vyrobeny, bývá označován jako syntetický latex, a je vyroben z nitrilového butadienového kaučuku na bázi minerálních olejů. Jsou skvělou alternativou latexových rukavic, ale nezpůsobují alergii, protože neobsahují latexové proteiny.

K nejpopulárnějším patří latexové rukavice. Jde o ekologické rukavice, protože jsou kompostovatelné. Lze je použít v mnoha oborech, např. ve zdravotnictví, laboratořích, obchodu, průmyslu, kadeřnictvích, kosmetických salonech… Jejich velká přednost je v tom, že jsou velmi elastické a mimořádně odolné proti protržení. Stejně tak odolávají kyselinám či louhům. Vždy je ale dobré se před prací seznámit se seznamem odolných vlastností materiálu vůči chemikáliím. Nehodí se pro práci s oleji nebo ředidly.

Další možností jsou vinylové rukavice s hladkým povrchem. Jsou cenově dostupnější, ale ve srovnání s výše uvedenými jsou méně odolné vůči protržení.

Poslední variantou jsou pudrované a nepudrované jednorázové rukavice. Pudrované ocení všichni, komu se ruce nadmíru potí a nasadit rukavice je potíž. Nepudrované lez použít vždy, kdy je kontaminace pudrem nechtěná.

K dostání jsou v různě velkých baleních od 20 do 200 kusů. I tady platí, že větší balení vás vyjde cenově lépe.

Ať už si vyberete jakékoli rukavice, vždy je potřeba myslet na jejich správné nasazení a sundání. Při sundávání použitých rukavic se použitou stranou rukavic nedotýkejte rukou, ani okolí. Nepokládejte je na stůl, židli či jinde. Ihned je vyhoďte do odpadkového koše a ruce si řádně umyjte.

Pomohl vám článek? Hodnoťte jej:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here